کهکشان راه شیری

علم و تفکر

کهکشان راه شیری

کهکشان ها بزرگترین قطعات جهان هستند. همه ی ما داخل یک کهکشان زندگی می کنیم. و اسم آن کهکشان راه شیری ست.کهکشانِ راهِ شیری، کهکشانی است که منظومه شمسی در آن قرار دارد. و درآسمانی صاف و تاریک و به دور از آلودگی نوری، این کهکشان به صورت نوار شیری‌رنگی در پهنهٔ آسمان دیده می‌شود. راه شیری کهکشانی از نوع مارپیچی میله‌ای * است. کرهٔ زمین به عنوان عضوی از منظومه شمسی، در یکی از بازوهای مارپیچی آن قرار دارد. چون ما از درون صفحهٔ کهکشانی به آن می‌نگریم، آن را به این صورت می‌بینیم.

 کهکشان راه شیری مانند عدسی است که مرکز آن بسیار ضخیم و لبه های آن نازک هست.منظومه شمسی در لبه نازک آن قرار گرفته است. مطالعات مشخص کرده است که راه شیری به صورت مارپیچ است و در حدود 150 تریلیون ستاره دارد. ضمن اینکه كهكشان راه شيري فقط جزیي از يك گروه كهكشاني به نام "گروه محلي"* است.

 

نامگذاری:

 نام آن ترجمهٔ اصطلاحِ لاتینِ (via lacteal) است که دلیل این نام‌گذاری، دیده شدنِ نوارهٔ کم‌رنگی از نورِ تشکیل شده بوسیلهٔ ستاره‌های وابسته به کهکشان است که از زمین به این‌گونه دیده می‌شود.

اندازه:

 قطر کهکشان راه شیری حدود ۱۰۰ هزار سال نوری است. ضخامت آن در بیشتر نقاط حدود ۱۰۰۰ سال نوری *(اندازه بسیار بزرگ را نمیتوان با کیلومتر اندازه گیری کرد بنابر این واحد دیگری برای اندازه گیری مسافت های بسیار طولانی وجود دارد. این واحد سال نوری است  که مسافت طی شده توسط نور در یک سال است.)و در مرکز آن ۱۲۰۰۰ سال نوری می‌باشد.

سن:

 سن کهکشان را باید از سن قدیمی ترین عضو آن تخمین زد.  قدیمی‌ترین ستاره‌ای که تا کنون در کهکشان کشف شده(HE ۱۵۲۳–۰۹۰۱) در حدود ۶/۱۳بیلیون سال تخمین زده شده‌است، تقریباً به قدمت جهان، صفحهٔ نازک کهکشانی نیز بین ۵/۶ تا۱/۱۰ بیلیون سال پیش شکل گرفته‌است. که با استفاده از اشعهٔ ماورای بنفش طیف‌سنج بزرگ و به روشهای ویژه ای تخمین سن صورت گرفته.

 

توضیحات

* سه نوع شکل برای کهکشان ها تعریف شده است. بیضی ، مارپیچی، بی نظم.

* گروه محلی: كهكشانهای زیادی در فضا وجود دارند. کهکشان راه شيري فقط جزیي از يك گروه كهكشاني به نام "گروه محلي" است. در داخل گروه محلي، كهكشان راه شيري با سرعت حدود 300 كيلومتر درثانيه حركت مي كند.

* سال نوری: اندازه بسیار بزرگ را نمیتوان با کیلومتر اندازه گیری کرد بنابر این واحد دیگری برای اندازه گیری مسافت های بسیار طولانی وجود دارد. این واحد سال نوری است  که مسافت طی شده توسط نور در یک سال است.

می دانیم که نور با سرعت 300 هزار کیلومتر در ثانیه حرکت می کند.در یک سال مسافتی برابر 9 میلیون میلیون کیلومتر را طی میکند.این مسافت را یک سال نوری می گویند.قطر راه شیری صد هزار سال نوری است.خورشید در مسافت 30 هزار سال نوری از مرکز راه شیری قرار گرفته است.