علم و تفکر

شهرستان مرند

شهرستان مرند

تاریخ شهر مرند به چند قرن قبل از میلاد مسیح می رسد. در دایره المعارف بزرگ اسلامی آمده است که مرند مرکز سکونت اقوامی مهم در دورة‌ کلده و آشور بود. شواهد تاریخی نشان می دهد که مرند در روزگار قیام بابک خرمدین جزو قلمروی او بود و محمد روادی حکمران مرند از بابک اطاعت می کرد. در دورة قاجاریه به دلیل رونق فعالیت صنعتی ،‌ بازرگانی و معدنی ماوراء ارس و داد و ستد بین تبریز و خوی با باکو و تفلیس مهاجرت و مسافرت مردم آذربایجان به روسیه همچنین لزوم مبادلات پستی و راه کراوانی ، به شهرت و آبادانی مرند افزوده شد .

جاذبه‌های طبیعی

ارتفاعات کیامکی: در شمال غرب استان ، بلندترین کوه منطقة‌ جلفا به ارتفاع 3347 متر به نام کیامکی قد برافراشته که به علت آب و هوای مساعد کوهستانی ،‌ برف و باران کافی و مراتع و چمنزارهای سر سبز ، روستاها و آبادی های متعددی را در دامنه ها و دره های خود جای داده است.

چشمه معدنی صوفیان: حدود 5/4 کیلومتر پس از صوفیان به سوی مرند در ارتفاعات سمت چپ جاده ، کنار یک تپه از چند محل آب گازدار از زمین خارج می شود و در دو دامنه  تپه جریان می یابد. یکی از این مظهرها که از همه بزرگتر است ، یک حوضچه  طبیعی به وجود آورده است .

آبشار آسیاب خرابه : آسیاب خرابه ( خارا با دییرمان ) یکی از زیباترین مناطق دیدنی آذربایجان شرقی است. این آبشار به علت وجود ویرانه های یک آسیاب آبی به آسیاب خرابه معروف است. برای رسیدن به این مکان بسیار دل انگیز باید از جاده مرند – جلفا به مهدی شهر ( علمدار- کرگر ) وارد شد و با عبور از یک جاده  خاکی در نوار مرزی ایران و جمهوری آذربایجان و گذشتن از یک جاده  فرعی ، به دره ای با صفا رسید که محل آسیاب خرابه است.

غار دوگیجان: این غار که از نوع غارهای استالاکتیت است در شرق شهر مرند قرار دارد  و راه دسترسی به آن سواره رو می باشد . دهانه آن به عرض 5/3 متر است.

اماکن زیارتی و مذهبی

کلیسای سن استپانوس: کلیسای سن استپانوس یکی از کلیساهای با عظمتی است که بین قرن‌های چهارم تا ششم هجری (10 تا 12 م) ساخته شده است. این کلیسا در 16 کیلومتری غرب جلفا در دره ای سبز و خرم معروف به دره شام بر یک بلندی بنا شده است. سبک معماری آن آمیزه‌ای است از شیوه‌های معماری اورارتو، ‌اشکانی، ‌یونانی و رومی که بعد از ساخت بناهای شگرف اچمیادزین، طادیوس، استپانوس. این تداخل سبک ها به نام سبک و شیوه ارمنی مشهور شد.