زندگی نامه رازی

علم و تفکر

زندگی نامه رازی

زندگی نامه زکریای رازی

ابوبکرمحمّد زَکَریای رازی (۲۵۱ه. ق.ـ۳۱۳ه. ق) پزشک، فیلسوف و شیمی‌دان ایرانی است. رازی آثار ماندگاری در زمینه پزشکی و شیمی و فلسفه نوشته است و به عنوان کاشف الکل و جوهر گوگرد(اسید سولفوریک) مشهور است.

به‌گفته جرج سارتن، پدر تاریخ علم، رازی «بزرگ‌ترین پزشک ایران و جهان اسلام در زمان قرون وسطی بود». پرویز اذکایی و جوئل کریمر در کتاب «احیای فرهنگی در عهد آل بویه» رازی را شخصیتی دانسته‌اند که بر قله انسان‌گرایی ایرانی ایستاده است.

به پاس زحمات فراوان رازی در داروسازی روز پنجم شهریورماه(۲۷ اوت)، روز بزرگداشت زکریای رازی  شیمی‌دان بزرگ ایرانی و روز داروسازی نام‌گذاری شده‌ است. 

زندگی زکریای رازی

نام وی محمد نام پدرش زکریا و کنیه‌اش ابوبکر است. 

 به‌گفته ابوریحان بیرونی وی در شعبان سال ۲۵۱ هجری (۸۶۵ میلادی) در ری زاده شد و دوران کودکی و نوجوانی و جوانی‌اش در این شهر گذشت. چنین شهرت دارد که در جوانی عود می‌نواخته وگاهی شعر می‌سروده‌ است. بعدها به زرگری و سپس به کیمیاگری روی آورد.

وی در سنین بالا علم طب را آموخت. بیرونی معتقد است او در ابتدا به کیمیا اشتغال داشته و پس از آنکه در این راه چشمش بر اثر کار زیاد با مواد تند و تیزبو آسیب دید، برای درمان چشم به پزشکی روی آورد. در

کتاب‌های مورخان اسلامی آمده‌است که رازی طب را در بیمارستان بغداد آموخته‌ است. در آن زمان، بغداد مرکز بزرگ علمی دوران و جانشین دانشگاه جندی‌شاپور بوده‌ است و رازی برای آموختن علم به بغداد سفر کرد و مدتی نامعلوم در آن‌جا اقامت گزید و به تحصیل علم پرداخت و سپس ریاست بیمارستان «معتضدی» را برعهده گرفت.

پس از مرگ معتضد، خلیفه عباسی، به ری بازگشت و عهده‌دار ریاست بیمارستان ری شد و تا پایان عمر در این شهر به درمان بیماران مشغول بود. رازی در آخر عمرش نابینا شد، درباره علت نابینا شدن او روایت‌های مختلفی وجود دارد؛ بیرونی سبب کوری رازی را کار مداوم با مواد شیمیایی چون بخار جیوه می‌داند.

استادان زکریای رازی 

مورخان طب و فلسفه در قدیم استادان رازی را سه تن یاد کرده‌اند: ابن ربن طبری: زکریا در طب شاگرد وی بوده است. ابوزید بلخی: حکیم زکریای رازی در فلسفه شاگرد وی بوده است. ابوالعباس محمد بن نیشابوری: استاد محمد بن زکریا رازی در حکمت مادی (ماتریلیسم) یا گیتی شناسی بوده است.

آثار زکریای رازی 

در مورد آثار رازی در لغت‌نامه دهخدا  ابن‌الندیم در کتاب «الفهرست» خود تعداد آثار رازی را یک‌صد و شصت‌ و هفت و ابوریحان بیرونی در کتاب فهرست کتب کتاب در ریاضیات و نجوم، ۷ کتاب در تفسیر و تلخیص و اختصار کتب فلسفی یا طبی دیگران، ۱۷ کتاب در علوم فلسفی و تخمینی، ۶ کتاب در مافوق الطبیعه، ۱۴ کتاب در الهیات، ۲۲ کتاب در کیمیا، ۲ کتاب در کفریات، ۱۰ کتاب در فنون مختلف که جمعاً بالغ بر یک‌صد و هشتاد و چهار جلد می‌شود و ابن اصیبعه در عیون الانباء فی طبقات الاطباء دویست‌ و سی‌ و هشت کتاب رازی را برمی‌شمارد.

کشفیات رازی

رازی کاشف الکل است.

از تأثیر محیط قلیایی بر کانه پیلیت، اسید سولفوریک فراهم کرد و با داشتن اسید سولفوریک بدست آوردن دیگر اسیدها آسان بود.

از تأثیر آب‌آهک بر نوشادور (کلرید آمونیوم)، اسید کلریدریک بدست آورد.

با اثر دادن سرکه با مس، استات مس یا زنگار تهیه کرد که با آن‌ها زخم را شستشو می‌دادند.

از سوزاندن زرنیخ، اکسید آرسنیک یا مرگ موش فراهم کرد.

برای نخستین بار از نارنج اسید سیتریک تهیه کرد.

او نخستین پزشکی است که داروهای سمی آلکالوئیدی ساخت و از آن‌ها برای درمان بیمارانش بهره گرفت. 

حوزه پزشکی 

رازی طبیبی حاذق و پزشکی عالی‌قدر بود و در زمان خود شهرت به‌سزایی داشت. رازی از زمره پزشکانی است که بعضی از عقاید وی در درمان طب امروزی نیز به‌کار می‌رود، مخصوصاً در درمان بیماران با مایعات و غذا

  پزشکان و محققین از کتاب‌ها و رسالات رازی در سده‌های متمادی بهره‌ برده‌اند. ابن‌سینا رازی را در طب بسیار عالی‌مقام می‌داند و می‌توان گفت برای تالیف قانون از الحاوی رازی استفاده فراوان کرده است.

رازی علاوه بر معالجه بیماران و اداره بیمارستان تاًلیف بسیاری نیز داشته است . او متجاوز ۲۰۰ کتاب نگاشته است . معروفترین اثر وی الکل بوده و او بر اثر آزمایشات فراوان توانست الحاوی را که اکنون در مصارف پزشکی                               وصنعتی از آن استفاده های زیادی می شود کشف کند . رازی در اواخر عمر کور شد ولی از تحقیقات خویش دست نکشید .

زکریای رازی در سال ۳۱۳ ه.ق در شهر ری درگذشت.