میوه های بهشتی و خواص آن

علم و تفکر

میوه های بهشتی و خواص آن

قرآن چیزی نیست مگر بیان آن‌چه در عالم خلقت موجود است و آن چه انسان در سیر خود در این عالم بدان نیازمند است.

از جمله اشاراتی که در قرآن قابل پیگیری و بررسی است و می‌تواند در زندگی روزمره همگان را به کار آید اشارات قرآن به میوه‌هاست که حتی در مواردی به شکلی جالب توجه با سوگند به برخی میوه‌ها همراه شده است.

خداوند در قرآن به انجیر و زیتون سوگند خورده (والتین و الزیتون/ سوره تین/ آیه1) و به مناسبت‌های دیگر از خرما، انگور، انار ، سیب و موز هم در قرآن سخن گفته شده است.

در وهله اول به نظر می‌رسد که آنچه در میان این چند میوه مشترک است، دارا بودن خواص متعدد است. این میوه‌های خاص بیش از دیگر میوه‌ها دارای عناصر مفید و متعدد بوده‌اند و از این رو مورد توجه قرآن نیز قرار گرفته و با تعابیری همچون «میوه‌های بهشتی» به گونه‌ای به استفاده از آنها سفارش شده است. امروزه نیز تحقیقات علمی خواص متعددی را برای این چند میوه شناسایی کرده‌اند که علاوه بر جنبه خوراکی از دیدگاه دارویی و اثرات درمانی نیز قابل توجه هستند و بر همین اساس بوده و هست که هم در طب سنتی و هم طب نوین برای درمان بسیاری از عارضه‌ها و بیماری‌ها توصیه شده‌اند.

  سیب

از سیب به عنوان میوه‌ای بهشتی و جواهر میوه‌های تابستانی یاد می‌شود.

سیب میوه‌ای خوشبو،‌ خوش‌طعم است که 30 گونه دارد و پوست سیب معده را پاکیزه می‌کند.

قند سیب قرمز از سیب سبز بیشتر است اما از همه میوه‌ها پر خاصیت‌تر است.

سیب سبز برای درمان بیماری نقرض مفید است و جلوی خون دماغ را می‌گیرد و تب را برطرف می‌کند و آب سیب معده کودک را شستشو می‌دهد، ضد عفونی کننده است،‌ کسانی که صبح ناشتا سیب می‌خورند جلوی اسهال را می‌گیرد، برای گرفتگی صدا و چاقی خوب است، همچنین برای کیسه صفرا و بیماری‌های دیابت موثر هست و فسفر خوبی دارد.

خرما

در قرآن بیش از بیست مورد با عناوینی همچون نخل، نخیل، لینه و رطب، به خرما اشاره شده و از نوشیدنی فراهم شده از آن به عنوان رزق نیکو یاد شده است (نحل/67).

اگرچه نخل فقط یه درخت است اما، انقدر مفید هست که اعراب می گویند اندازه ۳۶۵ روز سال فایده دارد.

خرما، میوه شیرین این درخت است که از پوست تا هسته اش خورده می شود و معروف است که می گویند این میوه همه انرژی خورشید را می گیرد تا برسد به همین دلیل خوردن هر دانه خرما مثل خوردن یه تیکه خورشید است.

خرما منبع ویتامین های A, B, C , E و آهن، پروتئین گیاهی، اسیدفولیک، پتاسیم، روی و منگنزاست. هر روز چندتا تیکه از خورشید زمین بخورید تا خودتان را در برابر همه جور بیماری ای واکسینه کنید. خرما خیلی پرانرژی و خون ساز است. مهم ترین خاصیت این میوه، خاصیت ضد سرطانی ان است. انرژی زیادی که هر دانه خرما به شما می دهد، برای کار و فعالیت های روزانه کمک تان می کند که مثل خورشید بدون خستگی کار کنید و بدرخشید.

چینی ها از خرما به عنوان مقوی معده استفاده می کنند. چندتا خرما را له کنید و با شیر یا آب گرم مخلوط  کنید یه نوشیدنی خوشمزه تهیه می شود تا معده ای که اسید زیادی ترشح کرده، آرام بگیرد. برای بچه ها و سالمندان هم خوردن دائم توصیه می شود. این افراد بیشتر از جوان ها به انرژی خرما نیاز دارند.

با گنجاندن خرما در رژیم غذایی تان می توانید خیالتان را راحت کنید که نیازی به هیچ دارو و ویتامین مکملی ندارید، سیستم ایمنی بدن تان قوی و کمتر مریض می شوید. خرما رو جدی بگیرید، خرما بچه ی خُلُف خورشید است!

خرما به دلیل دارا بودن قند، چربی، پروتئین و انواع ویتامین‌های ضروری، بخشی از رژیم غذایی سالم و ثابت شده است. در روایتی از علی(ع) آمده است: خرما بخورید که شفای بیماری‌هاست و گفته شده خرمایی که شب در آب خیس و صبح مصرف شود، برای قلب‌های ضعیف مفید است.

خواص خرما

طبع خرما گرم و تر می باشد. میوه نرسیده خرما را خرما خارک می نامند، 

مزایای خرما برای سلامتی

درمان یبوست

درمان کم خونی

چاقی و افزایش وزن

لاغری و کاهش وزن

ارزش غذایی خرما

  • کالری : 282
  • قند : 63 گرم
  • چربی : 0.4 گرم
  • کربوهیدرات : 75 گرم
  • پروتئین : 2.5 گرم
  • فیبر : 8 گرم

انگور

در قرآن بیش از ده بار با عناوینی همچون عنب و اعناب به انگور اشاره شده است.

بنابر تحقیقات علمی، انگور تنها میوه‌ای است که از نظر ترکیبات می‌توان آن را با شیر مادر مقایسه کرد. قند انگور به طور مستقیم و آسان وارد خون و در عضلات و کبد ذخیره می‌شود، در حالی که دیگر قندها اول باید به قند خون تبدیل و سپس وارد خون شوند. انگور تنها میوه‌ای است که وقتی خشک می‌شود ارزش غذایی آن بالا می‌رود. این میوه برای سلامتی قلب، ریه و کلیه مفید است و به علت داشتن املاح و مواد سلولزی برای مبتلایان به اوره خون مناسب و سازگار است و پتاسیم زیاد آن به جبران ضعف بدن کمک می‌کند. در روایتی از پیامبر آمده است: بهترین طعام شما نان و بهترین میوه شما انگور است.

انگور میوه ای بهشتی است با رنگ های گوناگون که هر رنگ خواص مفیدی برای بدن دارد. دانه‌های سبز یا قرمز انگور خاصیت‌های جادویی دارند و در درمان بسیاری از بیماری‌ها تاثیرگذارند. 

خواصّ انگور:

اوّل و مهم تر از همه، همان تولید کردن خون صاف و صالح است که درواقع برای حفظ سلامتی به آن نیاز داریم.انگور ملیّن و جالی طبع است؛ یعنی باعث کارکردن صحیح روده ها شده و از یبوست پیشگیری می کند.برای دفع مواد سوداوی و اخلاط محترقه (سوخته) مناسب است.باعث چاق شدن بدن و تناسب اندام می شود و چربی محافظ کلیه را می افزاید.

انگور مدر و خردکننده سنگ های کلیوی، کاهنده چربی خون، برطرف کننده غم و اندوه و آرام بخش (بخاطر وجود پتاسیم و فسفات و به زبان طبّ سنّتی دفع مواد سوداوی)، رفع کننده کم خونی (به علّت وجود فراوان املاحی چون آهن، منگنز و منیزیم)، مؤثّر در درمان پرفشاری خون(بخاطر داشتن مقدار زیادی پتاسیم و منیزیم و نیز مدر بودن)، نرم کننده سینه، جلواندازنده بلوغ دختران و بازکننده قاعدگی است.

همچنین به شکل کشمش، تقویت کننده کبد، مقوّی اعصاب، محرّک نیروی جنسی در افراد سردمزاج(مبرودین)، دورکننده سستی از بدن، کاهنده خشم و هیجان زیاد، خوشبوکننده نَفَس و شاداب کننده پوست می باشد.

انگور طبیعتی گرم و تر دارد.میوه ای است بهشتی که شامل ویتامین های A,B,C می باشد هم چنین دارای مقداری منیزیم کلسیم آهن فسفر و پتاسم است.

زیتون

زیتون و درخت آن دو بار به تنهایی و پنج بار همراه با دیگر میوه‌ها همچون خرما، انار، انگور و انجیر در قرآن آمده است.

زیتون سرشار از ویتامین A و D، فسفر، پتاسیم، گوگرد، منیزیم، کلسیم، کلر، آهن، مس و منگنز است و همچنان که الان دیگر عموم مردم می‌دانند روغن آن یکی از مفیدترین روغن‌های گیاهی است. روغن زیتون خاصیت ضدسم دارد و جدار روده‌‌ها و معده را از سموم و آلودگی‌ها پاک می‌کند. گفته می‌شود که این روغن ملین و برای کبد مفید است و صفرا و شن ریزه‌های کلیه را دفع، حرارت بدن را زیاد و لثه‌ها را تقویت و خون را صاف می‌کند. در حدیث از حضرت رضا(ع) آمده است: روغن زیتون غذای خوبی است، دهان را خوشبو و بلغم را بر طرف می‌سازد، رنگ صورت را صفا و طراوت می‌بخشد، اعصاب را تقویت کرده، بیماری و درد و ضعف را از میان می‌برد و آتش خشم را فرو می‌نشاند.

زیتون

زیتون خاصیت ضد پیری دارد و با داشتن آنتی اکسیدان از بروز سرطان مانع می شود.

1- از شما در مقابل سرطان روده بزرگ، پوست و پستان محافظت می کند.

زیتون و روغن زیتون سرشار از آنتی اکسیدان های فلونیک هستند به علاوه ترکیب های ضد سرطان است. زیتون و روغنش همچنین حاوی سطح بالایی از اسید چرب اشباع نشده و اسید اولئیک است که بیماری مزمن، التهاب مفرط را کاهش می دهد. ترکیب های موجود در زیتون همچنین اثرات مخرب رادیکال های آزاد را خنثی می کند.

2- روغن زیتون برای قلب مفید است


روغن زیتون حاوی بیوفنول هاست. که از کلسترول بد جلوگیری می کند. کلسترول بد نقش مهمی در پیشرفت بیماری قلبی دارد.کلسترول بد اکسیداتیو را تقویت می کند که موجب متصلب شدن جدار شریانها می شود. بیوفنول موجود در روغن زیتون فشار خون را کاهش می دهد. بنابراین از رشد پلاک شریانی جلوگیری می کند.

3- درد را کاهش می دهد

زیتون حاوی ترکیبی است که اولیوکانتل نامیده می شود، ثابت شده این ترکیب خاصیت ضد التهابی قوی دارد. عملکرد آن شبیه به ایبو بروفن است. روغن زیتون به طور طبیعی التهاب دردهای مزمن را کاهش می دهد مانند آرتروز. روغن زیتون می تواند برایتسکین درد به رژیم روزانه اضافه شود.

4- زیتون و روغن زیتون از شما در برابر زخم ها حفاظت می کنند.

خواص ضد میکروبی موجود در زیتون و روغن زیتون به مبارزه علیه باکتری ای که موجب زخم معده می شود کمک می کند. پژوهش ها ثابت کرده سطح بالای پلی فنول های زیتون از معده در برابر هشت نوع باکتری(زخم معده) حفاظت می کند. سه نوع از این باکتری نسبت به آنتی بیوتیک ها مقاوم هستند.

5- خوردن زیتون جذب آهن را تقویت می کند.  

زیتون حاوی مقدار قابل توجهی آهن است، که عامل مهمی در ایجاد هموگولوبین است. این پروتئین اکسیژن را به سراسر بدن از طریق جریان خون می رساند. آهن همچنین به ساختن آنزیمی برای تنظیم عملکرد ایمنی بدن است کمک می کند و به رشد شناختی کمک می کند.

چون زیتون حاوی ویتامین امگا ۶ می باشد، موجب مسدود کردن واکنش بدن به تورم در وضعیت های مزمن مانند بیماری قلب و آرتریت می شود.

انار

انار سه بار در قرآن مطرح شده است.

میوه انار همواره از زمان‌های گذشته برای درمان بسیاری از بیماری‌‌ها مورد توجه پزشکان بوده و بوعلی سینا معتقد بوده است که تمام قسمت‌های این میوه دارای خواص دارویی است. امروزه تحقیقات زیادی درباره خواص انار و ترکیبات موجود در آن انجام شده که مؤید اثرات مفید این میوه در پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری‌هاست و از سوی دیگر به علت وجود ترکیبات دارویی حتی از پوست آن در صنایع داروسازی استفاده می‌شود.

مصرف این میوه بدن را در مقابل بسیاری از عوامل بیماری‌زا مقاوم می‌کند و برای بیماران قلبی بسیار مفید است. از پیامبر اکرم(ص) نیز نقل شده است که، انار شیرین بخورید چرا که دانه‌ای از آن نیست که به معده برود و درد و ناراحتی را از بین نبرد. امام علی(ع) نیز فرموده است: به کودکانتان انار بخورانید، زیرا قدرت تکلم آنها را سرعت می بخشد. آن حضرت همچنین در حدیث دیگری فرموده است که انار را با پیه آن و پوست زرد و ضخیمی که روی دانه‌های انار قرار دارد، بخورید.

در قدیم از پوست این میوه در صنایع رنگ رزی و همچنین از برگ چوب درخت این میوه نیز برای علاج برخی بیماری ها استفاده می شده است. در این مطلب به برخی از فواید این میوه اشاره شده است که مطالعه آن به شدت توصیه می شود.

۱. انار و سلامت دندان

انار حاوی ترکیبات پلی فنیل و دارای خاصیت ضد باکتری است که در فرمول دهانشویه نیز مورد استفاده قرار می گیرد. این ترکیبات عامل پیشگیری از بروز پلاک دندان است که باعث ایجاد حفره و خراب شدگی دندان و التهاب لثه می شود. همچنین انار برای برفک های دهانی بسیار مفید است.

۲. کاهش کلسترول خون با انار

نتایج تحقیقات بر روی افرادی که در هفته حداقل دو بار آب انار نوشیده اند نشان داده که ۱۸ درصد کلسترول بد خون آنها کاهش پیدا کرده است. مصرف انار عامل کاهش التهاب دیواره عروق خونی و کاهش احتمال تصلب شرایین است.

۳. انار و پیشگیری از بروز آرتروز

مطالعات نشان داده است که انار، آب انار، روغن انار، و همچنین رب انار حاوی خواص ضدالتهابی و مسکن طبیعی برای مفاصل است. مصرف انار و سایر محصولات حاصل از آن، موجب پیشیگیری از تخریب مفاصل ناشی از آرتروز می شود. آب انار طبیعی ورم مفاصل و التهاب استخوان را تسکین داده باعث کاهش زوال غضروف است.

۴. حفاظت در برابر سرطان با خوردن انار

به گفته دکتر جنیفر فرانکلین از مرکز تغذیه پزشکی در نشویل، مصرف یک چهارم انار میزان فیبر مورد نیاز روزانه یک انسان را برآورده می سازد که این امر باعث جلوگیری از بروز مشکلات گوارشی می شود. همچنین انار تقویت کننده کبد و صفرا، تقویت کننده توان جنسی، عامل متعادل سازی مزاج و برطرف کننده زردی است. بعلاوه مصرف آب انار موجب حذف رادیکال های آزاد در بدن شده و مانع رشد و توسعه سرطان های پستان، پروستات، پوست می شود.

۵. انار، محافظ پوست

انار به علت دارابودن آنتی اکسیدان بالا، باعث کاهش آسیب های پوستی ناشی از اشعه ماورابنفش و دفاع در برابر رادیکال های آزاد در پوست می شود. همچنین تولید کلاژن در پوست، سفت شدن پوست، جلوگیری از ایجاد لکه های پوستی و کمک به بهبودزخم های پوستی از سایر فواید مصرف انار است.

آنتی اکسیدان ها منجر به تحریک گلبول های سفید خون برای خنثی کردن مواد سمی در بدن و در نتیجه ارتقاء سیستم ایمنی بدن می شوند.

مصرف انار همچنین عامل کاهش سرعت فرایند پیری است و چین و چروک ها و خطوط ریز ناشی از افزایش سن و نور خورشید را کاهش می دهد. همچنین بسیاری از منابع از تاثیر مثبت انار به رفع جوش های ناشی از پوست های چرب اشاره کرده اند. ضمن اینکه مصرف منظم آب انار طبیعی می تواند به تقویت فولیکول های مو و کاهش ریزش مو نیز کمک کند.

۶. انار در طب قدیم

در طب قدیم بارها به اثر مثبت انار بر درمان کم خونی اشاره شده. دانه و هسته این میوه دلپذیر و خوشمزه ضد انگل است. همچنین آب انار شیرین با عسل برای نرمی گلو و از بین رفتن سرفه مفید است. یک لیوان آب انار می تواند ۴۰ درصد ویتامین E، ویتامین C، اسیدفولیک و مواد معدنی مانند کلسیم، فسفر، پتاسیم، آهن، نیاسین، تیامین، ریبوفلاوین بدن شما را تامین کند.

مصرف انار همچنین برای زنان باردار بسیار مفید است و خطر زایمان زودرس را کاهش می دهد. مصرف منظم انار می تواند در رفع مشکلات عصبی و همچنین درمان سنگ کلیه و اختلال نعوظ در مردان را بهبود دهد.

ارزش غذایی انار

  • کالری : 83
  • فیبر : 4 گرم
  • کربوهیدرات : 19 گرم
  • قند : 14 گرم
  • پروتئین : 1.7 گرم
  • چربی : 1.2 گرم

انجیر

انجیر یک بار در قرآن کریم مطرح و به آن سوگند یاد شده است (تین/1) و به همین دلیل آن سوره به نام سوره انجیر نام‌گذاری شده است.انجیر منبع خوبی از پتاسیم، منیزیم، کلسیم، فسفر و ویتامین‌های B, C و A است. انجیر منبع غنی از یک نوع فیبر غذایی است که نقش عمده‌ای در جلوگیری و رفع یبوست دارد. از این میوه همچنین می‌توان در رژیم‌های غذایی خاص مثل رژیم کم چربی، کاهش وزن و دیابتی استفاده کرد.

مصرف انجیر برای رفع برخی از زگیل‌ها نیز موثر است.این میوه در طب سنتی نیز برای درمان بیماری‌هایی از سوی پزشکان استفاده می‌شده و در حدیثی از حضرت رضا(ع) آمده است: انجیر بوی بد دهان را از بین می‌برد، لثه‌ها و استخوان‌ها را محکم می‌کند، مو را می‌رویاند، درد را بر طرف می‌سازد و با وجود آن نیاز به دارو نیست و نیز فرمود: انجیر شبیه‌ترین به میوه بهشتی است.

انجیر یکی از میوه های پر خاصیت است که از قدیم برای درمان بسیاری از بیماری ها کاربرد داشته است. ویتامین های مختلف موجود در انجیر باعث شده این میوه برای سلامتی بدن بسیار مفید باشد.

خواص دارویی انجیر

بر اساس تحقیقات انجام شده، برگهای درخت انجیر بدلیل داشتن خصوصیات مدر بودن، تسکین دهندگی و دافع کرم روده مورد استفاده قرار گرفته و دم کرده برگ درخت انجیر مسکن بوده و برای معالجه سرفه تجویز شده است. میوه انجیر برای نرم کردن سینه و روده و دارای خاصیت ویژه ای می باشد. انجیر تازه منبع غنی بتاکاروتن و ویتامین ث است که در جلوگیری از ابتلا به سرطان کاربرد دارند. جوشانده انجیر در التهاب دستگاه تنفسی و غرغره کردن آن برای گلو درد و سرماخوردگی مفید بوده و عفونت های لثه را نیز درمان می کند. خوردن انجیر تازه و خشک سبب لینت مزاج و یبوست مزمن را درمان می کند و در طب جدید شربتی برای رفع بیماریهای یبوست کودکان تهیه شده است.

انجیر برای کم خونی و افزایش اشتها مفید است

انجیر منبع غنی از فیبر غذایی غیرمحلول لیگنین است که نقش عمده‌ای در جلوگیری و رفع یبوست دارد. انجیر دارای طبیعت گرم است، تعرق بدن را زیاد می‌کند، ادرارآور است، حرارت بدن را کاهش می‌دهد، چاق‌کننده است و برای کسانی‌ که می‌خواهند وزن اضافه کنند، بسیار مفید است.

همچنین«انجیر» سرشار از پتاسیم و تامین‌کننده سلامت کودکان ضعیف است، برای کم‌خونی و بی‌اشتهایی مفید است و به علت داشتن پتاسیم در دفع اوره و چربی خون بسیار موثر است. شربت «انجیر» نیز تسکین‌دهنده دردهای گلو و سرفه است.

مهمترین فواید و خواص انجیر و انجیر خشک

انجیر حاوی مقدار زیادی آنتی اکسیدان های بتاکاروتن و ویتامین C است. این میوه پر خاصیت همچنین غنی شده از آهن نیز می باشد. از جمله مواد مفید موجود در انجیر می توان به پتاسیم اشاره کرد. همچنین جزء میوه های دارای فیبر غذایی است. به علاوه انجیر حاوی کلسیم نیز می باشد. دیگر مواد موجود در انجیر عبارت اند از: منیزیم, فسفر و ویتامین های A, B , گوگرد.

از جمله مهمترین خواص انجیر, نرم کردن روده می باشد, و ادرار را زیاد می کند, از این رو یکی از قدیمی ترین مواد غذایی برای درمان یبوست است. همچنین انجیر نرم کننده سینه نیز می باشد و به همین دلیل التهاب دستگاه تنفسی را کاهش داده و برایدرمان گلو درد و سرماخوردگی مفید است.

از انجیر به عنوان تصفیه کننده خون نیز استفاده می شود که می تواند فشار و چربی خون را کنترل کند. همچنین آهن موجود در آن, کم خونی را درمان می کند. به دلیل داشتن کلسیم, باعث تراکم استخوان ها شده و وجود پتاسیم در آن از دفع کلسیم جلوگیری می کند و در نتیجه ماده مفیدی برای پیشگیری از پوکی استخوان می باشد.

  • از آن جا که این میوه حاوی بسیاری از ویتامین ها و آنتی اکسیدان ها است, از ایجاد سرطان در بدن جلوگیری می کند.
  • همچنین انجیر درمان کننده مشکلات غریزه جنسی است و میل جنسی را افزایش می دهد.
  • در کودکان که ضعیف هستند و دچار بی اشتهایی شده اند, مصرف انجیر به آن ها توصیه می شود.
  • مصرف به اندازه انجیر علاوه بر حفظ سلامتی کل بدن، در زیبایی پوست و مو نیز تاثیرگذار است. به طوری که وجود گوگرد در آن ازریزش مو جلوگیری کرده و باعث افزایش مو شده و در درمان شوره مو نیز موثر است.

انجیر خشک به دلیل داشتن مواد مغذی مورد نیاز بدن, برای سیستم مغز مفید بوده و مصرف آن به همراه پسته, بادام, گردو می تواند باعث تقویت حافظه شود و مصرف آن برای زنان باردار باعث تقویت حافظه جنین می شود.

شیره انجیر نیز خواص زیادی دارد و مواد مغذی موجود در انجیر تازه را داراست, ترکیبات موجود در شیره این میوه، افسردگی را درمان می کند. از دیگر خواص انجیر می توان به تاثیر مثبت آن بر روی دندان ها و لثه اشاره کرد. مصرف انجیر موجب سفید شدن دندان ها و جرم گیری آن ها و در ورم لثه باعث تسکین درد و کاهش التهاب آن می شود.

طبع انجیر گرم و تر است ، غنی از ویتامینهای مختلف مانند B1 ، این میوه ضد چربی و اوره خون است و میتوان گفت تصفیه کننده ی خون است. به دلیل ویتامین و آنتی بیوتیک هایی که دارد استفاده از آن در دوره نقاهت بسیار مفید است مخصوصا اگر در 10 صبح و 5 عصر استفاده شود. به علاوه نرم کننده ی سینه و روده نیز هست.