اهواز
تاریخچه شهر اهواز
اهواز مرکز استان خوزستان است. بانی و تاریخ بنای شهر اهواز به درستی معلوم نیست، عیلامیان شهری در حدود اهواز به نام « اکسین» بنا کرده بودند.
پس از ویرانی آن، شهر اهواز در دوران اشکانیان، تجدید بنا گردید و پس از اشکانیان، اردشیر ساسانی به بنای مجدد اهواز همت گماشت و در دوران پس از ساسانیان نیز شهر اهواز دست خوش ویرانی شد که باز به عمران آن پرداختند.
ابن منشاد می نویسد: اهواز شهر بزرگی است، مردمش زرتشتی و مسلمان و انبار کالاها و فرآورده های خوزستان شکر، بافته های پشمی، جامه های دیبا، پارچه های کنفی و دیگر محصولات را از همه شهرهای ایران به اهواز می آورند و از این شهر و به وسیله کشتی از راه خلیج فارس به هندوستان و چین و از راه بصره و عراق و اصفهان به سایر کشورهای جهان حمل می کنند. بازرگانان و سوداگران و بیگانگان در این شهر سود بسیار می برند.
نام اهواز با کالاهای شکر و پارچه، در همه جهان مشهور و به بزرگی موصوف بود و به همین جهت عرب ها این شهررا « سوق الاهواز» نامیده اند. از قرن ششم هجری قمری به بعد به علت خراب شدند شادروان و همچنین جنگل ها و اغتشاشات داخلی و بروز بیماری های وبا و طاعون، اهواز رو به خرابی رفت تا آن که در سال هزار و سیصد هجری قمری همزمان با حفر کانال سوئز و توجه اروپائیان رونق تازه ای گرفت.
ناصرالدین شاه قاجار هم از این فرصت برای گسترش کشتیرانی بر روی رود کارون استفاده کرد و توسط والی خوزستان در کنار اهواز قدیم بندرگاهی به نام « بندر ناصری» احداث کرد.
در پی احداث این بندر نام اهواز به « ناصریه» تبدیل شد ولی در دوره پهلوی به نام قدیمی « اهواز» خوانده شد.
جاذبه های طبیعی
رودخانه کارون
رود کارون پرآب ترین و طویل ترین رودخانه ایران است. این رود از چشمه سارهای دامنه کوه های ونک و زرد کوه بختیاری سرچشمه گرفته و به نام آب کوه رنگ از دره غربی زردکوه به سوی جنوب غربی روان می شود. پس از ورود به دریاچه سد کوهرنگ قسمتی از آب آن توسط تونلی که در شکم کوه کارکنان حفر شده، به سرچشمه زاینده رود می ریزد و قسمت دیگر آن از سد عبور کرده و پس از طی مسیر طولانی و پرپیچ و خم با رودخانه خرسان مخلوط شده و به استان خوزستان وارد می شود.در خوزستان با آب دره بردنخش و آب سوسن در هم می آمیزد و سپس با آب سرحوض و با رودخانه مرغاب مخلوط می شودو پس از عبور از دهستان اندیکا به دهستان دشت لالی وارد می شود. در دهستان مزبور با رودخانه مرغاب مخلوط می شود و پس از عبور از دهستان اندیکا به دهستان دشت لالی وارد می شود. در دهستان مزبور با رودخانه شور آب کیارس مخلوط شده و پس از عبور از دهستان عقیلی شوشتر به دهستان گتوند داخل می شود. در هشت کیلومتری شمال غربی شوشتر با رودخانه شور مخلوط می گردد و سپس به رودخانه هورام در بند قیر متصل شده و در همانجا با رودخانه دز که بزرگترین و مهمترین ریزآب کارون به شمار می آید، در هم می آمیزد. از آنجا به دهستان عناقچه و سپس با پیمودن پیچ و خم های فراوان به سوی شهر اهواز و سپس به شهرستان خرمشهر داخل می شود. در شرق شهر خرمشهر به دو شاخه تقسیم می گردد. شاخه غربی به نام بهمن شیر رود به جنوب غربی جریان یافته و از طریق خور موسی به خلیج فارس راه می یابد و شاخه شرقی از جنوب خرمشهر می گذرد و به رودخانه اروند رود می ریزد.