شهرستان بستان آباد
شهرستان بستان آباد
نگاهی گذرا به شهرستان بستان آباد
بستان آباد یکی از شهرستان های استان آذربایجان شرقی است که در ۴۵ کیلومتری شرق تبریز در مسیر ترانزیتی تبریز-تهران و تبریز-سراب و اردبیل واقع است. این شهرستان از شمال به هریس، از جنوب به شهرستان هشترود، از غرب به تبریز، از شرق به شهرستان های سراب و میانه و از جنوب غربی به شهرستان مراغه محدود میشود و از نظر جغرافیایی بین ۴۶ درجه و ۳۰ دقیقه و ۴۷ درجه و۱۴ دقیقه طول شرقی و ۳۷ درجه و ۳۲ دقیقه و ۳۸ درجه و ۴ دقیقه عرض شمالی قرار گرفتهاست. ارتفاع شهرستان بستان آباد از سطح آزاد دریاف ۱۶۷۹-۱۷۴۰ متر میباشد.مساحت این شهرستان ۲۹۶۹-۳/۲۸۵۰ کیلومتر است که در مقایسه با مساحت کل استان ۴/۶ درصد را به خود اختصاص داده است.
جغرافیای طبیعی شهرستان بستان آباد
بستان آباد منطقه ای است کوهستانی که سراسر قسمت جنوبیش را کوههای پربرف و مرتفع پوشانده است. شمال آن در امتداد کوه های بزغوش و غرب این شهرستان در امتداد کوه های مورو داغ به ارتفاع ۲۹۶۰ متر در دنباله کوه های مورو داغ و بزغوش بنام تک آلتی و گردنه معروف شبلی قرار گرفته است. مرتفع ترین نقطه شهرستان کوه سهند به ارتفاع ۳۷۷۲ متر می باشد.
شهرستان بستان آباد درمحل شهر باستانی وگمشده اوجان بنا شده است. نام اوجان از قرن ششم به بعد در اکثر سفرنامه ها و کتاب های تاریخی آمده است. حمدالله مستوفی در نزهه القلوب می نویسد: آن را بیژن بن گیو بن گودرز ساخت. غازان خان امارتش را تجدید کرد. از سنگ و گچ بارو کشید و شهر اسلام خواند و دارالملک ساخت.
هوایش سرد و آبش از کوه سهند جاری است . حاصلش غله و بقولات بود. میوه او جان از اقلیم سفید چهره و شافعی مذهب اند. فرمانروایان ترکمنان و صفویه مدتها در قصر غازانی در اوجان مجالس عیش و نوش داشتند، اما در روزگار فرمانروایان بعدی آذربایجان حوادث و جنگهای خونین متعددی اوجان را در معرض انهدام و ویرانی قرار داد که امروزه از آن همه آبادانی و زیبایی فقط یک رودخانه و یک دهستان به نام اوجان در جغرافیای آذربایجان باقی مانده است.
جاذبه های طبیعی
غار آغ بولاق: این غار در قسمت جنوبی روستای قره چمن از توابع شهرستان بستان آباد واقع شده و از نوع غارهای استالاکتیت است. عرض دهانة غار حدود 2 متر است و دسترسی به آن از روستای قره چمن امکان پذیر است