شهرستان شبستر
شهرستان شبستر
شبستر از شهرهای قدیمی آذربایجان است . نام این شهر در کتاب های تاریخی قدیم آمده است. بیشترین آوازه شهر شبستر به وجود بزرگانی مانند ؛ شیخ محمد شبستری عارف نامدار و صاحب مثنوی گلشن راز ، میرزا علی اکبر شبستری طنزسرای برجستة آذربایجان، شهید راه حق شیخ محمد خیابانی مربوط است.
مراکز تاریخی و باستانی
روستای تاریخی سیس: این روستا در 14 کیلومتری شبستر ، در سر راه صوفیان به شبستر واقع شده است و دارای آثار تاریخی متعددی است.
جاذبههای طبیعی
ارتفاعات میشو: کوه میشو در شمال دریاچة ارومیه است و جلگه مرند را از جلگة شبستر و دریاچه ارومیه جدا می کند . شهرستان مرند در دامنه شمالی و شهرستان شبستر در جبهه جنوبی این کوهستان قرار دارد . حداکثر ارتفاع میشو داغ 2855 متراست.
بندر شرفخانه: بزرگترین بندر ساحلی دریاچة ارومیه است که در شهرستان شبستر واقع شده و رشته ای از راه آهن تبریز. جلفا که از صوفیان منشعب می شود به شرفخانه منتهی می شود. در این بندر تأسیسات نسبتاً مهم بندری و انبارهای کالا وجود دارد. این بندر در شمال شرقی دریاچه ، در فاصله 49 کیلومتری صوفیان و 30 کیلومتری جنوب شبستر و 88 کیلومتری شمال غربی تبریز واقع شده است . در فصل تابستان تعداد کثیری از مردم به منظور استفاده از آب و لجن دریاچه برای آب درمانی و لجن درمانی ، به این بندر وارد می شوند .
بندر آق گنبد: این بندر در جزیره شاهی (اسلامی) واقع شده و یکی از بنادر مهم دریاچه ارومیه در امور بازرگانی و اقتصادی است. بندر آق گنبد ارتباط اهالی هفت روستای آق گنبد را با شهر ارومیه برقرار می کند. بندر آق گنبد در ساحل غربی جزیره اسلامی و در سمتشرقی دریاچه ارومیه واقع شده است.
اماکن زیارتی و مذهبی
مسجد جامع تسوج: مسجد جامع تسوج از توابع شبستر در ردیف آثار قدیمی این منطقه است. بر روی سر در این مسجد فرمانی است از سلطان محمد خدابنده که با خط ثلث برجسته بر روی سنگ فلفلی یکپارچه ای نقر شده است. کتیبه فرمان نشان می دهد که تسوج دارای اهمیت و جمعیت زیاد بود و موقعیت سوق الجیشی مهمی داشت ؛ این جهت مورد عنایت و توجه شاه صفوی قرار گرفت.
مقبره شیخ محمود شبستری: این مقبره در شهر شبستر و در وسط باغچه ای موسوم به گلشن قرار دارد و محل دفن سعد الدین محمود بن عبدالکریم بن یحیی از مشاهیر و عرفای آذربایجان و خالق مثنوی معروف گلشن راز و استادش بهاء الدین یعقوب تبریزی است . بنادر طی زمان بارها تعمیر و بازسازی شده است. در باغچة مقبره ، چند قطعه سنگ حجاری شده وجود دارد که سه قطعه از آنها جالب و ارزنده است. دو قطعة دیگر به شکل صندوق است که احتمالاً از سنگهای پایه در ورودی باغچه بوده و دیگری پایه سنگی مقرنس مشعلی است که از نوع سنگ های کبود معمولی است.