علم و تفکر

بهشهر

تاریخچه بهشهر

ناحیه بهشهر که سابقا خرگوران نام داشت توسط شاه عباس خریداری شد و به دستور وی شهری در آنجا احداث شد. ماده ”دولت اشرف “ برای تاریخ بنای این شهر در سال 1021 هجری انتخاب شد و شهر جدید، اشرف البلاد نام گرفت که اقامتگاه شاه عباس اول در مازندران بود. بعد از احداث شهر، شاه عباس چندین هزار گرجی را به شهر اشرف کوچاند، که امروزه با نام گرجی محله در بهشهرزندگی می کنند.
 شاه عباس هرگاه به مازندران می آمد اشرف را به دیگر نقاط آن ترجیح می داد. احتمالا اولین گروه نمایندگان سیاسی انگلستان در اشرف البلاد به حضور شاه عباس رسیدند. اشرف البلاد در اثر جنگهای داخلی حملات ترکمن ها، افاغنه و حملات سپاهیان زند صدمات فراوان دید و به طور مکرر تخریب شد. نادر شاه هنگامی که اعزام جنگ با لزگی ها بود مدتی را در این شهر سپری کرد. محمد حسن خان قاجار علاقه زیادی نسبت به آن داشت و غالبا در این شهر اقامت می کرد، سکنه این شهر از اقوام مختلف تشکیل شده بود، ازجمله مهاجران گرجی که شاه عباس آن ها را از قفقاز کوچانده بود، همچنین گروهی از خانواده های طالشی لنگران که از سواحل دریای خزر آمده بودند و جمعی هم از ثات ها که یکی از قبایل ایرانی بود.
بطور کلی ناحیه جنوبی دریای مازندران از گذشته بسیار دور ازاهمیت سیاسی ، تاریخی ونظامی فوق العاده ای برخوردار بوده است. بررسی وکاوشهائی که در سواحل دریای خزر در مکانهائی مانند سابقه غارهای هوتو وکمربند( در نزدیکیبهشهر ) انجام گرفته است، قدمت این ناحیه رابه دوره غارنشینی به ثبت رسانده است. تحقیقات دیگر موید آن است که در ادوار باستانی این منطقه یکی از حوزه های مهم تمدن قبل وبعداز تاریخ ایران بوده است .
تحقیقات بعمل آمده از متون تاریخی نشان می دهدکه در اواسط قرن سوم هجری قمری دین اسلام در شکل علویان در این ناحیه نفوذ یافته است.شهرستان بهشهردر ابتداء بعنوان یکی از روستاهای حائز اهمیت با نامهای نامیه ، کبود جامه ، تمیشه ،قره طغان پنج هزاره، واشرف معروف بوده است . در دوره صفویان ، شکوفائی ورونق این ناحیه بیشتر گردید. علاقه شاهان صفوی به این منطقه باعث شد این شهر بعنوان پایتخت دوم صفویان انتخاب  گردد. بناهائی نظیر چشمه عمارت، کاخ صفی آباد،باغ عمارت چهلستون ( پارک ملت فعلی )، استخر عباس آباد ،کاخ وباغ شاهی ،کاخ صاحب الزمان و ... در آن دوران بنا گردیدند که برخی از آنهابه کلی ویران شده واثری از آنها باقی نیست .جاذبه های این شهر در زمانهای قدیم باعث شده بود ، هیاتهای خارجی که به ایران می آمدند علاوه بر اصفهان ازبهشهر هم دیدارنمایند.
بهشهر امروزی، شهری زیبا  و جذاب است که آثار طبیعی و تاریخی فراوان دارد.

آثار طبیعی و تاریخی بهشهر

کاخ صفی آباد :

کاخ صفی آباد در بالای کوهی مشرف به بهشهر قرار دارد. این کاخ از جمله ابنیه‎ تاریخی و باشکوه دوره‎ صفویه است که در دوران قاجار به علت بی توجهی به کلی ویران گردید، ولی در عهد پهلوی به دستور رضاشاه، باهمان اسلوب و ویژگی معماری عصر صفوی دوباره سازی شد. در این دوره همچنین محراب قدیمی آن که به مرور  زمان خراب و مسدود شده بود، مجدداً بازسازی شد.
 
  باغشاه " عمارت و باغ صفوی " :

 باغ مصفا و دلفریبی که امروزه محل شهرداری بهشهر است، همان باغشاه معروف به اشرف البلاد دوره ‎ صفوی است که به گفته سیاحان و جهانگردان پر از درختان سرو صد ساله و گلهای آراسته بوده است. عمارت فوق در اثر بی توجهی از بین رفت و عمارت بهتری روی خرابه های آن احداث گردید که به دیوانخانه معروف شد. این عمارت وسط باغ قرار دارد. طول آن سه برابر عرض آن است. جلو این عمارت کاملا باز ولی در پشت و طرفین آن دیواری قرار دارد که به وسیله ‎ پنجره های متعدد مستور شده است. کاخ عباس آباد نیز از آثار دوره صفوی است که در نزدیکی بهشهر قسمت هایی ازآن بجا مانده است . 
 جاذبه های طبیعی 
 دریاچه عباس آباد :

این دریاچه در ارتفاع 400 متری از سطح دریا در جنوب شرقی بهشهر میان جنگل قرار گرفته است و به دلیل ساخت و سازهایی که شاه عباس در اطراف آن انجام داد، به نام عباس آباد معروف گشته است. وسعت آن حدود 10 هکتار و عمق آن نزدیک به ده متر است. این دریاچه به دلیل دسترسی مناسب سواره، محوطه اتراق، آثار باستانی، شیرینی، آب و هوای مناسب، قابلیت های توریستی فراوان دارد. 
 خلیج میانکاله :

شبه جزیره میانکاله با طبیعتی بکر ، محل اسکان پرندگان مهاجر ، حیوانات وحشی در منطقه بوده وبعنوان یکی ازبزرگترین ومهمترین منابع حیات وحش در جهان به ثبت رسیده است.شبه جزیره میانکاله با تپه های شنی ساحلی به طول 5/6 کیلومتر از دریا منفک می گردد. وسعت و بویژه دهانه آن به نسبت کاهش یا افزایش آب کم و زیاد و کوتاه و دراز می شود. فضای شبه جزیره مرغزار نیمه مشجری است که عمده ترین درختچه های آن را بوته های انار و تمشک وحشی تشکیل داده اند. همه ساله صدها هزار پرنده مهاجر، از انواع فلامینگو، قو و غازهای خاکستری، پیشانی سفید، قره غاز، انواع اردکها و مرگوس کاکلی در این شبه جزیره فرود می آیند و به تولید مثل و زمستان گذارنی می پردازند. 
 غار هوتو :

در روستای تروجن در یک کیلومتری غرب بهشهر در مدخل ورودی شهر قرار دارد و آثار بدست آمده در آنها شامل تیغه هائی از سنگ، قطعاتی از استخوان سگ دریائی، آهو و اسکلت 3 انسان است که احتمالاً در 75000 الی 50000 سال قبل می زیستند و از اماکن باستانی مشهور کشور جهان به شمار می رود البته رفتن به درون باغ با هماهنگی سازمان میراث فرهنگی استان مقدور است. 
  پارک توسکا چشمه :

در مسیر حرکت به سمت شرق مازندران، ۵۰ کیلومترى گلوگاه، طبیعت با همه وجود اظهار خودنمایى مى کند. این پارک سر راه ییلاقات و جاده هاى جنگلى و کوهستانى قرار گرفته و داراى امکاناتى نظیر پارکینگ، سرویس بهداشتى، نمازخانه، آب و ... است