تچ کوانگ دوک راهبی آزادی خواه

علم و تفکر

تچ کوانگ دوک راهبی آزادی خواه

      پس از آنکه در سال 1955 دیکتاتوری کاتولیک با نام “نگودین دیم”  با حمایت امریکا در ویتنام جنوبی اعلام جمهوری کرد و خود را رئیس جمهور این کشور خواند، محدودیت و فشار کم سابقه‌ای علیه بودائی‌ها اعمال کرد. فشارهای حکومت جدید رفته رفته باعث شد در سال 1963 میلادی راهبان بودایی به تنگ آمده و مبارزه با  نگودین دیم  را آغاز کنند.آنها نخست تظاهراتی علیه نگودین دیم  در سایگون برپا کردند که به شدت سرکوب شد و نیروهای دولتی هشت راهب را در جریان آن تظاهرات کشتند.

118914353-elmotafakor.jpg

 اقدام بعدی بودائیان اما پایه های دیکتاتوری را لرزاند . در روز 11 ژوئن سال 1963 میلادی، یک راهب 66 ساله بودایی، به نام تچ کوانگ دوک در اعتراض به دیکتاتوری، فساد مالی، بی عدالتی حکومت "نگودین دیم" در مقابل دیدگان هزاران نفر در شهر سایگون، پایتخت ویتنام جنوبی (هوشی مین ویل امروزی) دست به خودسوزی زد. تچ کوانگ دوک یک راهب معتقد بودایی مهایانه و زاده سال 1897 میلادی بود .

این راهب بودائی از جان گذشته در برابر صف راهبانان بودایی بر سطح خیابان نشست، دعا خواند و یک راهب ظرف مواد سوختی را روی او خالی کرد و عمل خودسوزی بدون این که او تکان بخورد انجام گرفت.  و این اتفاق درست زمانی رخ داد که مالکوم براون (عکاس خبری روزنامه امریکایی اسوشیتدپرس) برای ثبت این لحظه در صحنه حضور داشت.عکس قدرتمند براون موج‌های خبری و جریان سازی‌های زیادی را در سراسر دنیا به وجود آورد و توجه جهانیان را به وضعیت بودایی‌ها در جنوب ویتنام جلب کرد.این عکس همچنین براون را موفق به کسب یک جایزه پولیتزر کرد.

جان اف کندی، رئیس جمهور وقت امریکا درباره آن عکس میگوید : «هیچ عکس خبری در تاریخ به اندازه این تصویر آن حجم از احساسات را در سراسر دنیا برانگیخته نکرده است.»

او در حالی در آتش می سوخت، که در آرامش کامل، بی حرکت روی زمین نشسته بود و حتی ناله هم نمی‌کرد.آرامش فوق‌العاده تچ کوانگ دوک در حین سوختن، باعث توجه بسیاری از رسانه‌های مهم جهان به این خودسوزی و اعتراضات راهب‌های بودایی به حکومت ویتنام جنوبی شد. پس از مرگ او جسد وی دوباره سوزانده شد، ولی قلبش را به عنوان سمبلی از بودا، دست نخورده باقی گذاشتند.

118914353-elmotafakor.jpg

تصاویر خودسوزی او در تمام جهان منتشر شدند. در پی خودسوزی کوانگ دوک، راهبان بودایی دیگری نیز در برابر دیدگان همه در اعتراض به حکومت فساد دست به خودسوزی زدند. دیگر قدرت‌های جهانی که متوجه شده بودند ادامه حکومت نگودین دیم دیگر به صلاح منافع‌شان نیست، از حمایت او دست برداشتند. در نوامبر سال 1963 نظامیان ویتنام جنوبی علیه حکومت دیم دست به کودتا زدند و حکومت او را ساقط کردند. نگودین دیم توسط حکومت جدید تیرباران شد.