انواع تکنیک های نقاشی( رنگ روغن)

علم و تفکر

انواع تکنیک های نقاشی( رنگ روغن)

 

 

در طول تاریخ، ابزارها و تکنیک‌های نقاشان برای خلق آثار هنری، تغییر و تکامل یافته است و با پیشرفت تکنولوژی، تمایلات نقاشان تغییر کرده و به دنبال آن، سبک های نقاشی مختلفی نیز پدید آمده است. سبک های نقاشی را می‌توان از جنبه‌های تکنیکی و فکری بررسی کرد.

زمانی که سبک های نقاشی را از جنبه های تکنیکی بررسی می‌کنیم، بیشتر به نوع ابزار نقاشان اشاره داریم اما هنگامی که آن‌ها را از نگاه فکری بررسی کردیم، به جنبش‌های هنری و سبک‌های حاصل از آن اشاره داریم. در این مطلب، ابتدا سبک های نقاشی را بر اساس ابزارهای مختلف نقاشان (تکینک‌های نقاشی) و سپس بر طبق جنبه‌های فکری مورد بررسی قرار می‌دهیم.

رنگ روغن 

برای قرن‌ها، نقاشان از رنگ روغن برای خلق شاهکارهای خود بهره برده‌اند.  به دلیل زمان زیادی که صرف این نوع نقاشی می‌شود، هنرمندان به میزان کافی فرصت دارند تا آثار خود را پرداخت کنند. به دلیل ضخامت این رنگ روی بوم، از رنگ روغن به طور معمول برای خلق آثاری با بافت ویژه استفاده می‌شود. با این وجود، نقاشی رنگ روغن و استفاده از مدیوم‌ها و حلال‌های آن شامل کار با مواد سمی با بویی خاص و تمیز نگه‌داشتن محیط کار نیز قدری مشکل است. به دلیل نوع رنگ‌های حاصل، این سبک از نقاشی همچنان طرفداران بسیاری دارد.

نکات و تکنیک رنگ روغن

برای یادگیری نقاشی با رنگ روغن،شیوه و تکنیک های متفاوتی وجود دارد.بسیاری از هنرمندان ، از یک سبک و روش درکشیدن  اثار خوداستفاده می کنند و سپس ان رابه عنوان  الگو و روش کار خود دنبال می کنند. کشیدن یک مدل نقاشی با روش های مختلف باعث می شود تا شما،با ازمون و خطا های بسیاری رو به رو شوید که این کار به حرفه ای شدن شما در کشیدن نقاشی رنگ روغن، بسیار کمک می کند 

 

سه اصل مهم در نقاشی رنگ روغن:

در ابتدا به سه اصل از اصول نقاشی رنگ روغن می پردازیم.که رعایت این سه قاعده درحرفه ای بودن اثر شما تاثیر بسیاری دارد.:

1.اصل از کم به زیاد: به صورت مرحله ای و لایه لایه کار خود را پیش ببرید.سعی کنید لایه های جدید را نسبت به لایه های قبلی منعطف تر باشد.

2.اصل غلیظ روی رقیق: لایه های ابتدایی و اولیه باید از رنگ روغن رقیق تر، استفاده شود.اگر بر روی نقاشی ایمپاستو ، رقیق کار کنید،ممکن است نقاشی رنگ روغن شما ترک بخورد.ازرنگ هایی در نقاشی رنگ روغن استفاده کنید که به ارامی خشک می شوند.

3. قاعده سوم نقاشی رنگ روغن: استفاده از رنگ هایی که به آهستگی خشک می شوند .البته هنگام استفاده از این نوع رنگ ها ، باید با کمی زمان داد و سپس مرحله ی بعد را اعمال کرد ،اینکار با شما کمک می کند تا پس از خشک شدن ، بوم نقاشی شما ترک نخورد.

ابزار و لوازم مورد استفاده در نقاشی رنگ روغن:

1.قلموها که مهم ترین ابزار،نقاشی رنگ روغن هستند.

نکات و دانستنی های قلمو:

  • مناسب ترین موی حیوانات برای قلمو ، موی گراز است.
  • شکل قلمو و جنس الیف و موی ان ، دو نکته ی اساسی در انتخاب قلمو هستند.
  • قلموهای گرد،صاف که به رنگ روشن و فندوقی هستند،جزء پرکاربرد ترین انهاست.
  • قلموی گرد سری نوک تیز و گرد دارد که برای نقطه گذاری و رسم خطوط باریک مناسب است.
  • برای طرح های گوشه دار مانند مکعب و مستطیل معمولا قلموهای صاف مناسب تر هستند.
  • قلموهای فندنی ، که سر انها بیضی شکل است برای ظرافت  کاری و حرکت های باریک مناسب است.
  • قلمویی با جنس موی سمور، زمانی که تقاشی رنگ روغن ما به ظرافت و لطافت نیاز داشته باشد،بسیار مناسب است زیرا ؛موی گراز  نقوش خشن و ضخیمی برجا می گذارد.
  • برای یک نقاشی رنگ روغن حرفه ایی بهتر است از قلمو هایی با موی مصنوعی استفاده نکنید زیرا موهای طبیعی کیفیت و انعطاف پذیری بهتری دارند و تمیز کردن انها بسیار راحت تر است.

2.بوم پارچه ی کرباس که باید بر روی یک قاب چوبی کشیده شود و قبل از شروع نقاشی ، باید به ان روغن زد.

پارچه کرباس برای نقاشی رنگ روغن کوچک و تمرینی مناسب است

انواع بوم ها و نکات ان:

  • بوم های دست ساز که از نظر هزینه به صرف است ولی نیاز به امکانات و حوصله دارد.
  • بوم های اماده نسبت به بوم های دست ساز ، گران تر هستند و پارچه کرباس انها ، از کیفیت خوبی برخوردار نیست.
  • تخته دستی ، که به صورت اماده می توان تهیه کرد.
  • چوب ، به شرطی که سطحی صاف و یکدست داشته باشد.

3.پالت های رنگ روغن که شکل بیضی و تخم مرغی دارند.که معمولا از جنس چوبی و پلاستیکی هستند.

نکات و دانستی های پالت رنگ روغن:

  • یک فرو رفتگی برای شستن و یک حفره برای به دست گرفتن پالت ،  وجود دارد.
  • اگر قصد استفاده از پالت چوبی دارید بهتر است که از چند هفته قبل تر ان را با روغن بزرک چرب کنید و سپس رنگ کنید تا هنگام استفاده رنگ های روغن به ان جذب نشوند.
  • به غیر از پالت های چوبی و پلاستیکی پالت های کاغذی،سینی های از جنس لعاب و شیشه هم می توانید استفاده کنید.

4.پایه ی نگهدارنده ی بوم یا همان سه پایه: برای نگهداری از بوم به یکپایه و نگهدارنده ی محکم نیاز دارید. که استفاده از سه پایه بسیار مناسب و کاربردی است.

5.جعبه:یک جعبه به اندازه ی وسایل نقاشی خود تهیه کنید و تمامی ابزار و وسایل مرتبط را درون ان قرار دهید.و علاوه بر ان مقداری پارچه،روغن،حلال و یک ظرف شیشه ای برای شست و شوی قلمو ها داشته باشید.

6.کاردکِ پالتِ رنگ روغن: کاردک برای استفاده از رنگ بر روی سطح بوم و مخلوط رنگ ها بر روی پالت استفاه می شود.

که می توان با ان یک لایه بافتدار از رنگ را بر روی بوم ، پیاده کرد.

چند توصیه و نکته برای کشیدن نقاشی رنگ روغن،این نکات را به خوبی به خاطر بسپارید:

  • بهتر است نقاشی خود را ، بر روی پس زمینه بکشید تا رنگ سفید بوم !
  • رنگ ها را به اندازه ترکیب کنید زیرا غیر این صورت  رنگ های شما شفافیت و کیفیت اولیه ی خود را ندارند.
  • از رنگ ها به مقدار نیاز خارج کنید و بر روی پالت قرار دهید و همچنین محدوده ی رنگ ها را بر روی پالت مشخص کنید تا رنگ ها با یک دیگر ترکیب نشوند.
  • همواره در کنار وسایل خود برای رقیق کردن رنگ ها و تمیز کردن قلموها، دو ظرف  مجزاحلال داشته باشید.

تکنیک های مهم  برای نقاشی رنگ روغن:

1.یکی ازتکنیک ها و اصطلاحات در نقاشی رنگ روغن آلا پریما "alla prima" یک اصطلاح ایتالیایی است.که به معنی قرار دادن رنگ به طور مستقیم بر روی بوم نقاشی می باشد که در این تکنیک رنگ زیر ساز و رنگ زمینه وجود ندارد.در این صورت نسبت به نقاشی هایی که پس زمینه دارند زود تر خشک می شود و اینگونه زمان کمتری به نسبت می گیرند.

2.در تکلینکِایمپاستو "Impasto" رنگ زمینه بسیار مهم است و با کاردک یا قلمو یک لایه رنگ به بوم میزنند.

3.کاردک نقاشی: استفاده از قلمو و عدم تلسط کافی بر ان ممکن است مشکل ساز شود اما زمانی که از کاردک استفاده میکنید می توان راحت با رنگ ها بازی کنید تا طرح مورد نظر خود را بوجود اورید.

4.رنگ زمینه : لایه های بعدی خود را با کنتراست کمتر از لایه ی رنگ زمینه استفاده کنید. به این صورت که از رنگ های که با هم تضاد دارنداستفاده کنید.

5.زیر سازی  یا “underpainting” در ابتدای نقاشی خود را با یک لایه رنگ نازک ، اغاز کنید تا با سرعت بیشتری خشک شود. این کار را باید از ابتدا و قبل از اضافه کردن سایر جزئیات و رنگ های اصلی انجام داد.

6.پولیش:یک مایع است کهبه نقاشی شما شفافیت و جذابیت خاصی می دهد که معمولا به صورت اسپری می توان تهیه کرد. در پایان نقاشی و پس از خشک شدن ، می توانید از پولیش استفاده کنید .

7. ایجاد عمق یا “scumbling” به نقاشی خود با توجه به سلیقه ی خود عمق دهید که معمولا این کار به صورت خطی انجام می شود.برای کمتر به چشم امدن لایه ی قبلی ، یک لایه از رنگ را بر روی لایه ی قبلی که خشک یا کمی خشک شده قرار دهید.علاوه بر این شما می توانید به صورت نقطه ای و خالدار نیز به نقاشی خود عمق دهید و رنگ و نقشی متفاوت ایجاد کنید

8.قلموی خشک یا " Drybrush" با یک قلموی خشک می توانید مقداری رنگ یر روی سطح نقاشی بکشید.

نکات قابل توجه در خصوص سلامتی شما و رنگ روغن:

  • رنگ دانه های سنتی رنگ روغن حاوی موادد خطر ناک مانند سرب،کادمیوم،کبالت و ... می باشند.
  • یکسری از رنگ های ، رنگ روغن که بر روی انها از عبارت CL (برجسب توجه) و ACMI حک شده ACMI  به معنای  موسسه ی هنر و خلاقیت است.که باید با احتیاط مورد استفاده قرار بگیرند.
  • تربانتین و الکل های معدنی ، حلال هایی هستند که در هنگام نقاشی رنگ روغن به کارتان می اید ولی این حلال ها در فضاهای بسته تبخیر می شوند. به همین علت از استفاده کردن در محیط های بسته که تهویه ی مناسب ندارند،پرهیز کنید.و از قرار دادن در نزدیکی گرما و شعله ویا سیگار خودداری کنید چرا که موجب اتش و اتش سوزی می شود.
  • زمانی که از اسپری های رنگ استفاده می کنید ترجیحا در محلی را انتخاب کنید که هوا رد و بدل شود و تهویه ی هوا مناسب باشد.بهتر از هنگام استفاده از اسپری،از ماسک استفاده کنید.

 

جلا دادن نقاشی های رنگ روغن:

در مرحله ی نهایی و پس از خشک شدن کامل نقاشی رنگ روغن برای حفاظت از اثر،از جلا استفاده می کنند.و برای این کار دو نکته زیر را به یاد بسپارید.

  • پس از اتمام و خشک شدن سطحی نقاشی ،اقدام به جلا دادن نقاشی نکنید.زیرا رقیق ترین نقاشی های رنگ روغن شش ماه زمان می برد تا به صورت کامل خشک شوند.
  • از جلا دهنده ها به عنوان ماده ی زیر ساز و پایه استفاده نکنید این کار باعث اسیب رسیدن و کنده شدن رنگ ها می شود.

مراحل جلا کاری نقاشی رنگ روغن:

1.برای این کار از یک قلموی مسطح و پهن که نرم و فشرده است استفاده کنید.

2.نقاشی که قرار ان از جلا دهنده ی بر روی ان استفاده کنید.ان را در یک میز صاف و بدون شیب قرار دهید و سپس شروع کنید.

3.جلا دهنده را به صورت لایه ای بسیار نازک بر روی کار با قلمو بزنید این کار را تا سه بار انجام دهید.

4.دقت داشته باشید که اگر جلا دهنده ی شما رقیق شده باشد ممکن پس حباب هایی بر روی نقاشی شما پدیدار شود.و در صورت مشاهده حباب  ، سریعا ان قسمت را با قلمو یکدست کنید.

5.اگر قسمتی از نقاشی را جلا دهنده زدید و رها کردید تا زمان خشک شدن مجدد به ان قسمت برنگردید لین کار باعث کدر شدن و تیرگی ان قسمت می شود.

6.در انتهای جلا کاری ، برای محافظ از نقاشی و نشستن گرد و غبار بر روی اثر ، یک محافظ از چنس پلاستیک به عنوان سایبان قرار دهید.