کاربرد انرژی گرمایی

علم و تفکر

کاربرد انرژی گرمایی

خورشید زمین را گرم و روشن می‌کند. گیاهان و جانوران نیز انرژی خورشیدی را لازم دارند تا زنده بمانند. اگر خورشید نبود یا از زمین خیلی دورتر بود و گرمای کمتر به ما می‌رسید، سطح زمین خیلی سرد و تاریک می‌شد و هیچ موجودی نمی‌توانست روی آن زندگی کند. همه ما به انرژی نیاز داریم، انرژی مانند نیرویی نامرئی در بدن ما وجود دارد و آن را بکار می‌اندازد. اگر انرژی به بدن نرسد، توانایی انجام کار را از دست می‌دهیم و پس از مدتی می‌میریم.

 

ما انرژی را از غذایی که می‌خوریم یدست می‌آوریم. با هر حرکت و کاری که انجام می‌دهیم، بخشی از انرژی موجود در بدن صرف می‌شود. حتی برای خواندن این مطلب هم مقداری انرژی لازم است. برای همین باید هر روز غذاهای کافی و مناسبی را بخوریم. گیاهان و جانوران نیز برای زنده ماندن و رشد و حرکت ، به انرژی نیاز دارند، که منشأ همه اینها از خورشید می‌باشد.

انسانهای اولیه و انرژی خورشیدی

انسان از زمانهای دور از نور و گرمای خورشید استفاده می‌کرده است. هزاران سال قبل ، انسانهای نخستین آموختند که چگونه پوست حیوانات و گیاهان خوردنی را زیر نور خورشید خشک کنند. آنها کم کم فهمیدند که اگر غار محل زندگیشان رو به آفتاب باشد، در ماههای سرد زمستان گرم می‌ماند. اکنون نیز مردم خانه‌های خود را رو به آفتاب می‌سازند تا از نور و گرمای آن استفاده کنند. در سراسر دنیا کشاورزان می‌دانند که محصولات در شیبهای آفتابگیر بهتر رشد می‌کنند. آنها محصولات کشاورزی و گوشتهای مختلف را زیر نور خورشید خشک می‌کنند تا فاسد نشوند.

کاربردهای انرژی خورشیدی

حدود 300 سال قبل، یک دانشمند سوئیسی آب گرمکنی ساخت که با استفاده از انرژی خورشید آب را گرم می‌کرد. این آب گرمکن ، جعبه‌ای چوبی بود که در شیشه‌ای و کف سیاه و تیره داشت. قسمت سیاه ، گرمای خورشید را می‌گرفت و آب را گرم می‌کرد و دمای آن را به حدود 88 درجه سانتیگراد می‌رساند. حدود دویست سال قبل نیز در فرانسه از پرتوهای خورشید برای جوش آوردن آب یک دیگ بخار استفاده شد. بخار دیگ ، یک دستگاه چاپ را به کار می‌انداخت. از این دستگاه برای چاپ روزنامه استفاده می‌کردند.

انرژی که از خورشید بدست می‌آید، نیروی خورشیدی نامیده می‌شود. با استفاده از باتری خورشیدی می‌توان این انرژی را جمع آوری و ذخیره کرد. باتریهای کوچک با سیمهای ظریف پوشانده شده‌اند. این سیمها برق تولید شده بوسیله نور خورشید را می‌گیرند و به دستگاه مورد نظر می‌رسانند. از باتریهای خورشیدی برای بکار انداختن دستگاههای کوچکی مثل ساعت و ماشین حساب استفاده می‌شود. در جاهای دور افتاده‌ای که برق وجود ندارد و آفتاب نیز درخشان است، با استفاده از تعداد زیادی باتری خورشیدی می‌توان وسیله‌های بزرگتری مثل تلویزیون را روشن کرد.

انرژی گرمایی:

برای پختن غذا و گرم كردن خانه از انرژی گرمایی استفاده می كنیم. خورشید زمین را گرم می كند و روشن می نماید. پس نور خورشید انرژی گرمایی و انرژی نورانی دارد. 

موارد استفاده از انرژی زمین گرمایی:

انرژی زمین گرمایی یک منبع تجدید پذیر انرژی است به این دلیل که گرما و بخار آب به طور مداوم در زیر زمین تولید می‌شوند و همیشه در دست رس ما قرار دارند. از انرژی زمین گرمایی می‌توان به دو شکل استفاده کرد، یکی استفاده مستقیم یا استفاده از خود انرژی گرمایی، و دیگری تولید برق. استفاده مستقیم شامل تولید و یا برداشت حرارت و یا بخار به طور مستقیم ازمنابع زیر زمینی بدون استفاده از پمپ گرمایی یا یک نیروگاه زمین گرمایی است. راه‌های مختلفی برای استخراج انرژی زمین گرمایی و استفاده از آن برای مقاصد مختلف وجود دارد. در ادامه زمینه‌های استفاده از این انرژی که بر جسته تر هستند مطرح شده است.

 

نشانه های انرژی زمین گرمایی

▪ مهمترین نشانه های منابع زمین گرمایی موارد زیر است:

۱) سنگ های آتشفشانی جوان جوان تر از یک میلیون سال

۲) چشمه های آبگرم

۳) بخارفشان یا گازفشان

۴) آب فشان

۵) نواحی دگرسان شده

۶) گل فشان

۷) کوه های آتشفشانی فعال

موارد بهره برداری مستقیم از انرژی زمین گرمایی را می توان به ۶ رده کلی زیر تقسیم بندی کرد:

۱) گرمایش ساختمان ها

۲) کشاورزی

۳) دامپروری

۴) کاربردهای صنعتی

۵) درمان بیماری ها

۶) سایر